Miskolc, Széchenyi István utca 107.

Állapot: Lebontott

Miskolc
Széchenyi István utca 107.
Az egykori Expressz Étterem keleti végfalát díszítette.

Elbontás1982
Készítés1964

Az alkotót eddig nem sikerült kideríteni. Többet tudsz?

Nem köztéri:Egyéb intézmény területe
Szapet
2024.09.17. 21:47
"A neonbetűk már a falon vannak, hirdetik az új létesítmény nevét: Expressz Étterem, önkiszolgáló rendszerű étterem nyílik itt, amely igen nagy választékkal, III. osztályú árakkal kíván segíteni Miskolc dolgozóinak étkezési gondjain. Maga az étterem rendkívül ízléses. A műanyagborítású asztalok mellett egyszerre 140 vendég foglalhat helyet, a falon művészi kerámia-berakás, az oszlopokat szintén kerámiamozaik takarja, a kiszolgáló ablakok fölött pedig neonfeliratok hirdetik, hogy melyik ablakrésznél milyen étel kapható. A vendég tálcát, evőeszközt vesz magához, s míg a különböző ételféleségek előtt elhalad, a kívánt ételeket tálcájára helyezi. A sor végén, a pénztárnál összeszámolják a kiválasztott ételek árát, fizet, leül valamelyik asztalhoz, elfogyasztja az étkeket és távozik."[1]

Fenti sorok az Északmagyarország napilap hasábjain jelentek meg 1964 nyarán. Igen, ott a sorok között megbújik a számunkra érdekes információ: "a falon művészi kerámia-berakás". A képre a napokban bukkantam először egy Miskolc múltját bemutató FB csoportban, majd megtaláltam a kép forrását is; Fortepan Miskolc 1967, ahol a helyszínnel kapcsolatban egy fontos információ: az étterem neve és pontos címe is szerepel. Ezen adat birtokában már könnyű volt elindulni, de egyelőre nem tudom feltenni az i-re a pontot, az alkotó kiléte sajnos ismeretlen, pedig próbáltam szerteágazó nyomozást folytatni. Kétség sem férhet hozzá, hogy Miskolc városát ábrázolja a falikerámia, az Avasi kilátó egyértelműen beazonosítható.

Az 1964 nyarán megnyílt étterem rendkívül népszerű volt mind a miskolciak, mind a turisták körében, idővel azonban konyhája és kiszolgálóhelyiségei már korszerűtlennek és alkalmatlannak bizonyultak a több ezer vendég kiszolgálására. Végül 1982-ben bezárták és csak 1987-ben nyílt újra. Az elhúzódó renoválás során az egész épülettömböt felújították, az emeletén a Rendezvények Háza kapott helyet.[2] Egy korabeli videofelvételből kivágott - az étterembelsőt bemutató - képkockákon már nem véltem felfedezni a falikerámiát, feltételezem, hogy az akkori felújítás során megsemmisítésre került.

Első ránézésre Simó József keramikust mondanám alkotónak, azonban (egyelőre) ezt nem tudom bizonyítani. Feltevésemet az alábbi rendkívül hasonló (sajnos mára már szintén elpusztult) kaposvári falikerámiára alapozom: https://www.kozterkep.hu/42130/falikep
Szőnyeg-Szegvári Eszter művészettörténészt is bevontam az alkotó kilétének felkutatásába, alaposan átnézte mind a Képző- és Iparművészeti Lektorátusi Adatbázis miskolci műalkotásait, mind Simó József életrajzát illetve náluk dokumentált alkotásait. Sajnos nem akadt fent semmi sem a rostán.

Bízom benne, hogy idővel előkerül akár még fekete-fehér vagy színes kép a falikerámiáról és valamikor fény derülhet készítőjének kilétére is.
Források:
[1] Alkohol és dohányfüst nélkül - Csütörtökön nyílik Miskolcon az új önkiszolgáló étterem - Északmagyarország, 1964. július 15. (20. évfolyam, 164. szám: https://adt.arcanum.com/hu/view/EszakMagyarorszag_1964_07/?pg=87&layout=s (Arcanum előfizetős adatbázis)
[2] Megnyílt a miskolci Expressz Étterem - Észak-Magyarország, 1987. február 10. (43. évfolyam, 34. szám): https://adt.arcanum.com/hu/view/EszakMagyarorszag_1987_02/?pg=71&layout=s (Arcanum előfizetős adatbázis)

Szapet műlapja


Cím alapján hasonló

"Falikerámia" c. alkotás fotói

Az étterem keleti végfalán a falikerámia.
Település
Miskolc
Feltöltő
Azonosító
571674
Forrás
Fortepan / Bauer Sándor képszám: 127079
Évszám
1967
Feltöltve
2024.09.17. 20:22
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 24.09.17. 20:22
1967, Archív felvétel
Az étterem keleti végfalán a falikerámia.

"Falikerámia" c. alkotás fotói

Település
Miskolc
Feltöltő
Azonosító
571675
Forrás
Fortepan / Bauer Sándor képszám: 127079
Évszám
1967
Feltöltve
2024.09.17. 20:26
Képinfó
Archív fotó

Felhasználási jogok
Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 4.0 Nemzetközi

Vízjel nélküli változatra van szükséged? A megadott felhasználhatóságtól eltérően használnád a fájlt? Kérj egyedi engedélyt a feltöltőtől!

Szapet 24.09.17. 20:26
1967, Archív felvétel
Összesen 2 fotó

Műlap története

24 órája
Szapet publikálta "Falikerámia" c. műlapját
Ebben a listában időrendi csökkenő sorrendben nyomon követheted a műlap változásait, bővüléseit és minden lényeges eseményét. Ez a publikus lista minden látogatónk számára elérhető.